Rychlost.cz Články Satelity Starlinku mohou být nebezpečné. Podle bývalé fyzičky NASA narušují magnetické pole Země

Satelity Starlinku mohou být nebezpečné. Podle bývalé fyzičky NASA narušují magnetické pole Země

Autor článku: Jakub Janíček | 24.04.2024

Ambiciózní projekt Starlink od SpaceX, který má přinést vysokorychlostní internet do celého světa pomocí satelitů, čelí kritice kvůli potenciálním dopadům na zemské magnetické pole. Studie bývalé fyzičky NASA Dr. Sierry Solter-Hunt upozorňuje na rizika spojená s narůstajícím počtem satelitů a jejich odpadu na oběžné dráze. Vodivé částice mohou narušit magnetosféru, která chrání Zemi před škodlivým kosmickým zářením.

Ilustrační obrázek

Elon Musk a jeho společnost SpaceX se svým projektem Starlink slibují přinést vysokorychlostní internet do všech koutů světa. Přestože tento ambiciózní plán zní lákavě, bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt ve své nejnovější studii varuje před možnými negativními dopady této satelitní konstelace na magnetické pole Země.

Tisíce satelitů od Starlinku už obíhají kolem Země

SpaceX již vypustila na oběžnou dráhu Země více než 5 500 satelitů Starlink a v budoucnu plánuje tento počet ještě výrazně navýšit. Satelity operují na nízké oběžné dráze (LEO), což podle společnosti umožňuje nižší latenci a rychlejší přenos dat. Masivní počet satelitů je však dle Dr. Solter-Hunt potenciálně nebezpečný.

Studie předložená v prosinci 2023 poukazuje na to, že SpaceX spaluje v atmosféře Země více než 1,3 tuny satelitního odpadu za hodinu. Tento odpad vytváří na oběžné dráze vrstvu vodivých částic, která by mohla narušit zemskou magnetosféru. Magnetické pole Země je přitom klíčové pro udržení atmosféry a ochranu před škodlivým kosmickým zářením.

Hrozba pro budoucnost vesmírného výzkumu

Pokud se počet satelitů na oběžné dráze bude i nadále zvyšovat, mohlo by to podle Dr. Solter-Hunt vést k jevu známému jako „atmospheric stripping“, který je odpovědný za nehostinné podmínky na Marsu a Merkuru.

Studie varuje, že při dosažení počtu 100 000 satelitů by mohlo být již příliš pozdě situaci zvrátit. Kromě toho mohou satelity Starlink představovat překážku pro budoucí vesmírný výzkum. Ačkoliv projekt Starlink slibuje revoluci v oblasti vysokorychlostního internetu, je třeba pečlivě zvážit jeho potenciální dopady na naši planetu.

Již zmíněná Dr. Solter-Hunt apeluje na intenzivní výzkum v této oblasti, aby bylo možné lépe porozumět důsledkům narůstajícího počtu satelitů na oběžné dráze Země, a dalo se tak předejít možným katastrofickým scénářům.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):

Rychlost internetu v dubnu roku 2024.

Nová kybernetická hrozba s názvem „Muddling Meerkat“, pravděpodobně pocházející z Číny, mapuje internet a obchází bezpečnostní opatření. Využívá systém doménových jmen (DNS) a otevřené DNS servery ke sledování globální internetové aktivity. Experti se domnívají, že může být cílem zmapování internetu nebo tajný výzkum.

Společnost CETIN rozšiřuje své portfolio o služby kybernetické bezpečnosti pod značkou CETIN X. Reaguje tak na rostoucí hrozbu kybernetických útoků a nabízí firmám i veřejné správě komplexní ochranu, včetně nepřetržitého monitoringu, analýzy hrozeb a pokročilých testů.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.