Rychlost.cz Články ČEZ míří do světa vysokorychlostního internetu. Už má přes 100 000 zákazníků

ČEZ míří do světa vysokorychlostního internetu. Už má přes 100 000 zákazníků

Autor článku: Jakub Janíček | 08.05.2024

ČEZ se stává důležitým hráčem na trhu s internetovým připojením. Akvizicemi regionálních providerů, jako je WMS a Edera Group, navyšuje počet zákazníků ČEZNETu na více než 100 000. Strategie ČEZ se zaměřuje na poskytování vysokorychlostního optického internetu v regionech s vlastní infrastrukturou, čímž posiluje svou pozici na trhu „poslední míle“.

Ilustrační obrázek

Energetický gigant ČEZ nezahálí a poslední dobou výrazně posiluje své aktivity v oblasti poskytování internetového připojení. Prostřednictvím své dceřiné společnosti Telco Pro Services, která se zabývá telekomunikačními službami, uskutečnil sérii strategických akvizic regionálních poskytovatelů internetu. Nejnovějším přírůstkem do rychle se rozrůstajícího portfolia ČEZ je mostecká společnost WMS.

WMS: Regionální hráč s velkým potenciálem

Akvizice WMS sice z hlediska velikosti nepatří mezi ty nejvýznamnější, pro ČEZ ale představuje strategicky zajímavý krok. Mostecká firma totiž působí v regionu, kde má ČEZ dobré předpoklady pro rozšíření vysokorychlostního optického internetu díky vlastním optickým sítím. WMS aktuálně obsluhuje zhruba 6 000 zákazníků, kterým nabízí připojení k internetu, IPTV, telefonní služby a datové prostory.

V Mostu provozuje optickou síť s rychlostí až 2 Gb/s, v Litvínově, Lounech a okolí pak disponuje bezdrátovou sítí s rychlostí až 300 Mb/s. Strategie ČEZ v oblasti internetu je jasně daná – stát se klíčovým hráčem na poli „poslední míle“, tedy v segmentu poskytování internetového připojení koncovým zákazníkům v lokalitách, kde k tomu má firma dobré předpoklady.

Cílem není budovat celonárodní síť, a konkurovat tak například Cetinu z portfolia PPF, ale spíše zkvalitnit internetové služby v regionech, kde je to díky existující infrastruktuře snazší a ekonomicky výhodnější. Zákazníkům v takových oblastech chce ČEZ nabídnout vysokorychlostní optický internet s rychlostí až 1000 Mb/s.

Zatím největším úlovkem ČEZu je Edera Group

Za nejvýznamnější akvizici ČEZ v oblasti internetu lze považovat nákup společnosti Edera Group, za níž energetický kolos zaplatil částku v řádu vyšších stovek milionů korun. Pardubická Edera patří mezi deset největších regionálních poskytovatelů internetu v Česku.

Aktuálně působí ve více než 500 městech a obcích na Vysočině a ve východních Čechách a obsluhuje úctyhodných 30 000 domácích a 4 000 firemních zákazníků. Po začlenění Edery vyskočí počet klientů ČEZNETu už na více než 100 000.

Trh internetových providerů zraje pro další konsolidaci

Mohutný vstup ČEZ do segmentu poskytování internetu není na trhu žádným ojedinělým úkazem, spíše součástí dlouhodobého trendu postupné konsolidace. V minulých letech byla nejvýraznějším hráčem v této oblasti investiční skupina Kaprain.

Ta postupně vybudovala velkého providera Nej.cz, kterého později prodala do rukou Cetinu ze skupiny PPF. Další konsolidační aktivity vyvíjel také Nordic Telecom, který nyní zvažuje prodej části svých aktivit pod značkou Nordic Telecom Regional. Řada menších regionálních poskytovatelů se tak stává cílem akvizic větších hráčů, ať už z důvodu generační obměny zakladatelů nebo kvůli rostoucí regulatorní zátěži.

Dá se očekávat, že ČEZ bude v nákupech pokračovat všude tam, kde se naskytne příležitost posílit jeho pozici na trhu vysokorychlostního internetu. Zástupci firmy to dávají jasně najevo a podle vlastních slov se chtějí stát „symbolem kvalitního optického internetu“ a svou nabídku hodlají rozšiřovat o další lokality, kde pro to mají dobré předpoklady.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):

T-Mobile hlásí silný růst spotřeby dat a další investice do 5G sítě. Zákazníci T-Mobile stále více využívají mobilní data, jejichž spotřeba meziročně vzrostla o 33,2 %. Společnost pokračuje v masivních investicích do digitalizace a výstavby ultrarychlých 5G sítí, kdy pokrytí obyvatel 5G signálem dosáhlo 85 %, a do konce roku 2024 plánuje pokrýt přes 90 % populace.

Chraňte svá data na internetu s našimi 9 pravidly bezpečnosti na internetu. Naučte se vytvořit silné heslo, zapnout 2FA ověření a bezpečně používat internetové bankovnictví. Zjistěte, proč je důležitá aktualizace softwaru a z jakého důvodu byste měli věnovat pozornost webům, které navštěvujete. S naším průvodcem už nebudete snadným cílem hackerů.

Nejsilnější geomagnetická sluneční bouře za posledních 20 let ohrožuje satelitní systémy včetně Muskova Starlinku. Bouře narušuje komunikaci satelitů a způsobuje výpadky a zpomalení internetu. Elon Musk se snaží uživatele uklidnit, ale NOAA varuje, že bouře bude pravděpodobně pokračovat.

Microsoft představil revoluční AI systém pro zpravodajské služby, který funguje zcela bez připojení k internetu. Tato technologie umožňuje analýzu přísně tajných informací bez rizika úniku dat. Systém je založen na modelu GPT-4 a je umístěn v zabezpečeném cloudovém prostředí. Americké zpravodajské agentury tak získávají nástroj pro efektivnější a bezpečnější práci s citlivými daty.

O2 investuje do masivní modernizace své mobilní sítě a do konce roku plánuje pokrýt téměř celé Česko 5G signálem. S rostoucí poptávkou po datech navyšuje kapacitu sítě a spouští kampaň „Nejlepší 5G síť podle vás“, která má za úkol ukázat zákazníkům možnosti a výhody 5G připojení. Zákazníci si zároveň mohou aktivovat neomezená „Data naplno“ a užívat si rychlý internet bez omezení.