Rychlost.cz Články 4 nejnebezpečnější viry, které útočí na Čechy. Víte, jak se před nimi chránit?

4 nejnebezpečnější viry, které útočí na Čechy. Víte, jak se před nimi chránit?

Autor článku: Jakub Janíček | 15.04.2024

České uživatele ohrožují nebezpečné počítačové viry. Mezi ty nejrozšířenější patří spyware Agent Tesla, Formbook kradoucí hesla, malware Rescoms pro vzdálené ovládání a adware Andreed s otravnou reklamou. Zjistěte s námi, jak se před nimi bránit.

Ilustrační obrázek

Kybernetičtí zločinci neustále vymýšlejí nové způsoby, jak proniknout do vašich počítačů, mobilů a tabletů. Škodlivé viry se šíří především prostřednictvím nevyžádaných e-mailů a falešných aplikací. Jaké viry aktuálně představují pro české uživatele největší hrozbu? A jak se před nimi účinně bránit?

Agent Tesla – špion, který krade hesla

Dlouhodobě nejrozšířenějším malwarem v Česku je spyware Agent Tesla. Tento nenápadný špion se zaměřuje na odcizení hesel, zejména těch uložených ve webových prohlížečích. Útočníci následně profitují z prodeje citlivých přihlašovacích údajů či požadují výkupné za opětovné zpřístupnění služeb. Agent Tesla se nejčastěji šíří přílohou s názvem "ESTADO DE CUENT...HL - 695026972 exe". Pokud takový e-mail obdržíte, rozhodně jej neotvírejte!

Formbook maskovaný jako faktury

Druhým nejčastějším škodlivým kódem je další spyware zvaný Formbook. Ten se převážně šíří přílohami typu "0053_PO29000224 exe" nebo "Účtenka exe". Útočníci se tak snaží zmást uživatele a vydávají malware za důležité faktury či účtenky. Opět tedy platí, že byste neměli otevírat e-maily od neznámých odesílatelů.

Vzdálené ovládání přes Rescoms

Obávaný je také špionážní malware Rescoms. Ten dokáže útočníkovi umožnit vzdáleně ovládat a sledovat napadený systém. Mezi jeho schopnosti patří zaznamenávání stisknutých kláves, pořizování snímků obrazovky i manipulace s klávesnicí a myší. Rescoms se vydává za legitimní nástroj pro vzdálenou správu, ve skutečnosti však jde o lstivý malware určený k odcizení dat a špehování obětí.

Adware napadá hlavně uživatele Androidu

Zatímco počítačové viry se šíří hlavně přes e-maily, v případě systému Android jsou velkou hrozbou falešné aplikace. Ty si uživatelé sami neopatrně instalují do svých smartphonů a tabletů. Nejčastějším nezvaným hostem je adware Andreed, který sice nekrade data, ale otravuje uživatele agresivní reklamou. Tento malware se vyskytoval například ve falešné hře Car Factory Simulator. Podobně zrádné jsou i trojské koně Triada a Hiddad maskující se jako užitečné aplikace.

Jak se účinně bránit?

Abyste se nestali obětí kybernetických útoků, je třeba dodržovat základní bezpečnostní pravidla:

  1. Pravidelně aktualizujte operační systém i aplikace.
  2. Používejte spolehlivý antivirus a firewall.
  3. Neotvírejte podezřelé e-maily a přílohy.
  4. Nestahujte aplikace z nedůvěryhodných zdrojů.
  5. Na neznámých stránkách nezadávejte citlivé údaje.

S trochou obezřetnosti a zdravého rozumu se dokážete před útoky škodlivých virů efektivně chránit. Buďte ve střehu a nenechte se napálit vychytralými taktikami počítačových pirátů. Jen tak si udržíte své digitální soukromí v bezpečí.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):

Rychlost internetu v dubnu roku 2024.

Nová kybernetická hrozba s názvem „Muddling Meerkat“, pravděpodobně pocházející z Číny, mapuje internet a obchází bezpečnostní opatření. Využívá systém doménových jmen (DNS) a otevřené DNS servery ke sledování globální internetové aktivity. Experti se domnívají, že může být cílem zmapování internetu nebo tajný výzkum.

Společnost CETIN rozšiřuje své portfolio o služby kybernetické bezpečnosti pod značkou CETIN X. Reaguje tak na rostoucí hrozbu kybernetických útoků a nabízí firmám i veřejné správě komplexní ochranu, včetně nepřetržitého monitoringu, analýzy hrozeb a pokročilých testů.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.